•  
  • Kierrätyskeskus ja Uusix-verstaat – Anna hyvän kiertää [08.09.2009]

    
   KierrätyskeskusKierroksella kierrätyskeskuksella Kyläsaaressa selvitettiin, mihin päätyivät Finlandia-talon kuuluisat tippuvat marmorilaatat ja miten on mahdollista ostaa itselleen Richardinkadun kirjaston vanhat ikkunat. Lue myös kierrätyksen kymmenen käskyä. Jokaisessa meistä asuu pieni kierrättäjä, herättele omasi henkiin.  
    

   Kyläsaaren kierrätyskeskus kutsuu

    
   Keskellä kaunista kesäpäivääkin Kyläsaaren kierrätyskeskuksen myymälässä käy kova kuhina. Hyviä huonekaluja etsiessä kannattaa olla vikkelä liikkeissään, sillä nopeat syövät hitaat. Kunnon löydöt eivät kauan ehdi hyllyjä kuluttaa.  
    
   Helsingin Kyläsaari oli ennen ihan oikea saari. Merentäytön yhteydessä se kuitenkin katosi näkymättömiin, ja 60-luvulla sinne perustettiin jätteiden polttolaitos. Ympäristöhaittojen vuoksi polttolaitoksen toiminta lakkautettiin 80-luvulla ja nykyään samalla paikalla toimii kierrätyskeskus.  
    

   Design -huonekaluja ja ilmaisia vaatteita

    
   SikaMarje Arvinen, Kyläsaaren kierrätyskeskuksen myymäläpäällikkö arvioi, että erittäin nopeasti liikkuvat nahkasohvat ja vanhat retrokalusteet. Myös tunnetut merkit kuten Artekin huonekalut tai Arabian astiat viedään käsistä. ”Kyläsaaressa aloitettiin vähän aikaa sitten laajempi pientavaroiden myynti ja se on menestynyt hyvin. Erikoiset esineet löytävät usein nopeasti uudet omistajat”, Arvinen kertoo. Tästä huolimatta kuitenkin iso täytetty villisika odottaa myymälässä edelleen noutajaansa. Ehkä tämän hetken sisustustrendissä villisiat ovat out.  
    
   Kyläsaaren myymälän yläkerrassa on osasto myös ilmaisia vaatteita. ”Jos vaatteet ovat kauan olleet myyntihyllyssä, siirretään ne ilmaisosastolle, josta ne aika nopeasti viedään”, Arvinen kertoo.  
    

   Opiskelijat ovat kierrätyskeskuksen vakioasiakkaita

    
   Kyläsaaren asiakasmäärät ovat viime vuosien aikana kasvaneet merkittävästi. ”Ihmiset ovat tänä päivänä valveutuneempia kierrätysasioista ja Kalasataman metroaseman rakennus helpotti Kyläsaareen kulkua”, Arvinen miettii. Kierrätys ei ole enää viherpiipertäjien marginaaliryhmien harrastus. ”Asiakaskunta on monipuolistunut ja kierrätyksestä on tullut trendikästä. Erityisesti opiskelijat käyttävät keskuksen palveluita paljon”, Arvinen sanoo.  
    
   ”Opiskelijat ovat usein niitä kaikista kiitollisimpia asiakkaita. Opiskelijakämppään löytyy halvalla vaikka koko kalustus.” Yksi asiakas on jäänyt erityisesti Arvisen mieleen; ”Hän oli vanha rouvashenkilö, joka oli pitkään etsinyt itselleen uutta hellaa. Eläkeläisen varat eivät olisi riittäneet ostaa uutta hellaa, mutta kierrätyskeskuksesta löytyi halvalla hyvä hella ja vielä keraamisella tasolla. Hän oli erittäin iloinen ja helpottunut, kun sai säästettyä rahaa”.  
    

   Kierrätyskeskuksen sinkkubileet

    
   Kierrätyskeskus on kunnostautunut myös kaupunkilaisten sosiaalisen elämän rikastuttamisessa järjestämällä muutama vuosi sitten sinkkubileet, jonne pystyi tuomaan entisen kumppaninsa kiertoon. Toisen roska kun on toisen aarre, niin mitä sitä hyviä vapaita kansalaisia panttaamaan. Huhujen mukaan tapahtuma keräsi paikalle 300 sinkkua aina Kouvolaa myöten.  
    

   Ongelmana kierrätyksessä tiedonpuute

    
   ”Kierrätysasioissa kuitenkin edelleen suurimpana ongelmana on tiedonpuute. Ongelmia tuottavat likaiset patjat ja sohvat. Niitä ei pidä tuoda kierrätykseen, vaan kaikenlainen pilaantunut tavara ja jäte tulee viedä sorttiasemalle, ” Arvinen muistuttaa.  
    
    

   10 vinkkiä kierrätyksestä

    
   1. Hyvä kiertää – keräysautot ovat liikkeellä kesällä ja syksyllä eri paikkakunnilla. Keräysautoon otetaan vastaan tarpeettomiksi jääneitä pientavaroita.  
   2. Kierrätyskeskukseen vastaanotetaan ainoastaan käyttökelpoista tavaraa. Tavarat, jotka eivät ole kierrätyskuntoisia tulee toimittaa YTV:n Sortti-asemalle.  
   3. Useissa toimipisteissä otetaan vastaan kaikenkuntoisia sähkö- ja elektroniikkalaitteita.  
   4. Kierrätykseen tuotavat tavarat kannattaa pakata pahvilaatikoihin tai jätesäkkeihin. Pääasia on, että tavarat ovat ehjiä ja käyttökelpoisia.  
   5. Tietyt toimipisteet vastaanottavat myös rakennusosia, kuten ovia, ikkunoita ja kylpyhuoneen kalusteita.  
   6. Kierrätyskeskuksen askartelupörssiin otetaan vastaan askarteluun kelpaavia materiaaleja ja niitä annetaan maksutta lapsiryhmien kanssa toimiville.  
   7. Kierrätyskeskuksen ympäristökoulu tarjoaa ympäristöneuvontaa.  
   8. Kierrätyskeskuksen autot hakevat kotoa maksutta huonekaluja ja suuria tavaraeriä.  
   9. Kierrätyskeskus lainaa asiakkailleen maksutta peräkärryä.  
   10. Lönnrotinkadun myymälässä lainataan panttia vastaan astioita sekä rooli- ja naamiaisasuja.  
    

   Uusix –verstaat hyvällä asialla

    
   Kyläsaaren kierrätyskeskuksessa vieraillessa kannattaa käydä tutustumassa myös samassa rakennuksessa toimivaan Uusix-verstaaseen, joka toimii tiiviissä yhteistyössä Kierrätyskeskuksen kanssa. Vuokko Oikarinen, Uusix -verstaiden työpajapäällikkö, esittelee verstaiden toimintaa ja eri pajoja innostuneena. ”Uusix-verstailla valmistetaan pientuotteita käsityönä ja samassa yhteydessä on myymälä. Verstailla noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita”, Oikarinen kertoo.  
    
   ”Uusix verstaiden työntekijät koostuvat pitkäaikaistyöttömistä, kuntoutujista ja työharjoittelijoista. Pajat ovat niin sanottuja matalan kynnyksen työpaikkoja. Useimpien työntekijöiden suhteen työvoimatoimisto on nostanut aikaa sitten kätensä pystyy, mutta verstaiden kautta moni on kuitenkin kuntoutunut, ja päässyt eteenpäin opiskelemaan tai kiinni työelämään.”, Oikarinen selittää toimintaperiaatteita.  
    

   Koruja piirilevyistä ja edulliset kihlasormukset

    
   Verstaat koostuvat yhdestätoista erilaisesta käsityöpajasta, joissa käytetään kierrätysmateriaalia raaka-aineena. ”Esimerkiksi kaupungin virastoilta ja sairaaloista tulee paljon tavaraa kierrätykseen, joista luodaan uusia tuotteita. Vanhoista pulpeteista saadaan puuverstaalle puuta esimerkiksi leikkuulautoihin ja pesukoneen lasikuvuista tehdään hiekkapuhalluksella koristeltuja kulhoja. Uusix -verstaassa työntekijät pääsevät toteuttamaan itseään ja kokeilemaan melko vapaasti omia ideoitaan. Keraamiset Citykanit ovat olleet suosittuja ja syntyneet työpajalaisen omasta ideasta. Suosittuja ovat olleet myös korupajan piirilevyistä valmistetut korut.”, Oikarinen miettii.  
    
   Rakennusosien kierrätyshyllyistä löytyy Rikhardinkadun kirjaston vanhoja ikkunoita, jotka päätyivät kierrätykseen, koska kirjaston remontin yhteydessä arkkitehti halusi muuttaa ikkunoiden kokoa muutamalla sentillä. Polkupyöräverstaalta voi löytää vanhoja jopon runkoja ja syötävän suloinen lasten mini-Jopo etsii uutta omistajaa. Halvat kihlasormukset saa, jos ostaa vanhoista abloy -avaimista väännetyt sormukset, ekologista ja persoonallista yhtä aikaa.  
    

   Uusix-verstaat mukana Habitaressa

    
   Citykanit”Uusix verstas on kutsuttu mukaan myös Habitare09 -sisustusmessujen ecodesign-erikoisnäyttelyyn, jota on mukana järjestämässä suunnittelija Yrjö Kukkapuro. Habitareen on jo valmiina ekotuolin ja baaritason prototyyppi. Baaritasossa on kierrätetty Finlandia talon kohtalokkaat vanhat marmorilaatat”, Oikarinen iloitsee  
    
   Teksti ja kuvat: Tarja Vilén  
   Julkaistu osoitteessa Plaza.fi  
   Kierrätyskeskus ja Uusix-verstaat – Anna hyvän kiertää  
 • Etsi kohde

   


  Turvallisuusohjeita kaupankäyntiin NettiX -palveluissa